Els farmacèutics aconsellen que ‘la millor manera de prevenir el càncer de pell és amb la fotoprotecció’

[14-06-2019]
 • El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, satisfet amb el resultat de la jornada informativa que va organitzar ahir a Reus
 • ‘La pell té memòria i ens hem de protegir del sol, no només quan anem a la platja o a la piscina, sino tot l’any’, afirma Dolors Andreu, vocal de Dermofarmàcia del COFT
 • Tarragona, 13 de juny de 2019

  “La fotoprotecció solar és l’única manera efectiva de prevenir el càncer de pell”, afirmava ahir dimecres la vocal de Dermofarmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) , Dolors Andreu, en el context de la jornada informativa sobre protecció solar que va tenir lloc durant tot el dia en un envelat instal·lat a la plaça de Prim de Reus.

  Centenars de persones de la població i també turistes van apropar-s’hi per escoltar els consells dels professionals de farmàcia respecte a la importància de prendre consciencia que el fet d’usar un protector solar adequat és bo per a la nostra salut, ja que té capacitat protectora envers les cremades, ofereix una protecció equilibrada envers els raigs ultraviolats A i B, i també una defensa envers l’acció oxidant de la radiació infraroja A, entre altres beneficis.

  Segons Dolors Andreu, organitzadora de la jornada, “tenim la sort que vivim en una ciutat mediterrània en la què podem gaudir de moltes hores de sol i de la circumstància que tenim platges i piscines, per la qual cosa ens hem de protegir, però no només a l’estiu, sino també la resta de l’any “.

  Carpa

  Les principals recomanacions que cal recordar per fer front als efectes més nocius de la radiació solar, segons va assenyalar Andreu, són evitar l’exposició prolongada i, sobretot, entre les 12 h i les 16 h de la tarda. Utilitzar el protector solar adequat en quantitat suficient i de forma homogènia per tot el cos. Aplicar el fotoprotector 30 minuts abans de l’exposició al sol, tot repetint l’acció cada 2 hores, encara que estigui ennuvolat; tenir precaució especial amb nens i adolescents; sobretot, que els menors de 6 mesos no s’exposin al sol; i portar sempre una samarreta, gorra, aigua, ulleres de sol i una emulsió fotoprotectora.

  La vocal de Dermofarmàcia va explicar que “aquesta iniciativa de fer una jornada sobre la fotoprotecció solar la duem a terme cada any a les portes de l’estiu en una ciutat diferent. Enguany l’hem volgut organitzar a Reus amb la participació de farmacèutics d’aquesta població”.

  Segons manifestava Andreu, els pares i mares joves amb fills petits acostumen a estar més conscienciats i prenen més mesures. En canvi, “la persona de mitjana edat en amunt és més despreocupada, igual que la gent jove”.

  Hem de tenir en compte que “la pell té memòria”, diu Andreu, per la qual cosa “els danys solars poden no patir-se ara, però sí cap a la maduresa de la vida, i poden aparèixer arrugues, taques i, fins i tot, càncer de pell”.

  carpa

  Hi ha diversos tipus de fotoprotectors, els que porten filtre físic, químic i biològic. El nivell de melanina de la nostra pell, que actua com a escut protector natural, el van mesurar ahir dimecres en el decurs de la jornada les farmacèutiques Alba Elizalde i Ana Martín, formadores dels laboratoris Avène.

  Els farmacèutics del COFT feien enquestes sobre hàbits de protecció solar i les formadores d’Avène ho completaven amb una prova feta amb una sonda de melanina per determinar el tipus de fotoprotecció més adequada, segons les característiques de la pell. Segons deia Elizalde, “cap crema bloqueja completament el sol. Ens podem aplicar un protector 50 plus i renovar-lo cada dues hores i, d’aquesta manera, estem rebent tots els beneficis del sol, però amb protecció”. Dolors Andreu va assenyalar, així mateix, la importància de “consumir fotoprotectors que siguin respectuosos amb l’oceà i que no contaminin el medi ambient”.

  Cal recordar que avui, 13 de juny, se celebra el Dia Europeu de la Prevenció contra el Càncer de pell.

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutina un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Teresa Clavé. teresa@garamond.biz - Tel. 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

     Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí