"Alletament matern, t'adjudem" Tarragona acollirà una carpa informativa per donar consell sobre la lactància materna, el proper 10 d'Abril

[05-04-2019]
 • L’organitzen el COFT, l’ASSIR de l’ICS, l’ASSIR de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, el Centre d’Atenció Pediàtrica Rambla Nova de l’ICS, el Banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits, i l’Ajuntament de Tarragona
 • S’instal·larà al c. de Colom, al lateral del Mercat Central, i es podrá visitar de 10 h a 18 h, sense inscripció prèvia
 • Es posa en marxa aquesta iniciativa social, inclosa dins del Mes de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona
 • Tarragona, 4 d’abril de 2019

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT); Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Tarragona de l’Institut Català de la Salut (ICS); Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla; el Centre d’Atenció Pediàtrica Rambla Nova de l’ICS; el Banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits i l’Ajuntament de Tarragona han organitzat, pel proper 10 d’abril, la instal·lació d’una carpa informativa per promoure els beneficis de l’alletament matern.

  El lloc concret on s’ubicarà serà el carrer Colom, al lateral del Mercat Central de Tarragona. Es tracta d’una iniciativa social que forma part de les activitats incloses dins del Mes de la Salut de l’Ajuntament.

  Carpa

  La finalitat de la carpa, que es podrà visitar de 10 h a 18 h, és conscienciar la població de la importància de la lactància materna i poder resoldre els dubtes que pugui tenir al voltant d’aquest tema. Va dirigida, especialment, a mares, pares, familiars, embarassades i a tota la població interessada, en general. No és necessària inscripció prèvia.

  Segons ha manifestat el president del COFT, Joaquim Nolla, “des del vessant farmacèutic, volem posar en coneixement de la població, en general, i de les mares i pares, en concret, que hi ha medicaments compatibles amb la lactància materna”. Per Nolla, “com més coneixements tingui la mare, més provable és que s’allargui el període de l’alletament matern”. I afegeix: “Sempre que hi hagi dubtes, es pot consultar el farmacèutic”.

  Tània Piqué, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFT, també comenta que “des del grup de treball de lactància materna del Col·legi de Farmacèutics hem treballat conjuntament amb altres professionals de salut per crear unes fitxes informatives sobre temes relacionats amb

  l’alletament matern, per facilitar que els farmacèutics puguin donar consells bàsics davant de possibles dubtes o poder derivar els casos, quan sigui necessari, a les llevadores”.

  Gemma March, llevadora i coordinadora de l’ASSIR Territorial del Camp de Tarragona de l’ICS, per la seva banda, assegura que “promoure l’alletament matern és invertir en salut”.

  Una opinió que comparteix Sònia Argilés, llevadora i promotora de lactància materna també a l’ASSIR de l’ICS. Segons assenyalen ambdues professionals, “donar el pit comporta un impacte molt positiu per a la mare i el nadó, i, a més, beneficia el nostre planeta, atès que és la via d’alimentació més sostenible”.

  Segons March, “és necessari que tots plegats en fem pedagogia, ja que creiem que la mateixa societat desconeix els beneficis de l’alletament matern”. Estem parlant, en concret, de la protecció del càncer ovari, de mama i l’osteoporosi. I, pel que fa al nadó, de la prevenció del càncer infantil, l’asma i la reducció de les al·lèrgies, entre altres.

  Per la seva part, la portaveu d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de la Xarxa Santa Tecla, Maria Teresa Subirats, llevadora del Cap Llevant i de la Sala de Parts de l'Hospital Sant Pau i Santa Tecla, reivindica més conscienciació per tal que les futures mares es decantin cap a aquesta opció, ja que totes tenen la capacitat d’alletar i “cal que hi confiïn, plenament”, perquè han tenir en compte que “no només alimenten el seu nadó, sinó que també afavoreixen el vincle afectiu entre elles i els seus fills, i, això, és molt important”, assegura Subirats.

  Maria Núria Vilanova, del Banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits, explica que “la llet materna és molt beneficiosa pels bebès prematurs o recent nascuts que la necessitin per prescripció mèdica”. Segons Vilanova, “de vegades, hi ha nadons que no poden ser alimentats per la seva pròpia mare i és aleshores quan el banc de llet materna hi juga un paper fonamental”.

  Els responsables de l’ASSIR són conscients que hi ha lactàncies que necessiten molt de suport. Per això existeixen els grups d’alletament i la mateixa llevadora que poden atendre les peticions de les mares lactants a través de consultes individuals. Cal destacar que a la carpa de promoció del pròxim dia 10 d’abril hi haurà personal especialitzat que assessorarà, diagnosticarà i solucionarà els possibles dubtes sobre la lactància materna.

  Recordem que el COFT, mitjançant el Grup de Treball (GdT) Lactància materna: formació, promoció i suport des de la farmàcia, va posar en marxa a l’agost de 2018 el projecte Alletafarma, un servei que s’ofereix a 22 farmàcies de la província de Tarragona. Així, un grup de farmacèutics, amb la col·laboració del COFT i d’altres professionals sanitaris especialistes, com pediatres i llevadores, va crear un equip de treball amb la finalitat de promocionar i protegir la lactància materna des de la farmàcia comunitària.

  El programa Alletafarma es l’origen de la col·laboració entre totes les entitats que faran possible l’organització de la carpa del pròxim dia 10 d’abril.

     Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí