El Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona col·labora activament en la lluita contra aquesta malaltia

[30-11-2018]
 • Aquest 2017, s’ha realitzat un total de 2.369 proves a la ciutat de Tarragona, de les quals 5 han estat reactives
 • Per la seva part, les 20 oficines de farmàcia acreditades de la província de Tarragona n’han realitzat 329, de les quals 3 han estat positives
  • Tarragona, 29 de novembre de 2018

   Un any més, el Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona se suma a la commemoració del Dia Mundial contra la Sida que se celebra l’1 de desembre. Aquest col·lectiu, que dóna visibilitat als serveis i professionals que treballen dia a dia en l’àmbit del VIH/Sida i la Salut Sexual a la ciutat, està coordinat per Assexora’Tgn (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona) amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i està format pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) juntament amb CAIS Creu Roja, Creu Roja Joventut, Col·lectiu H2o LGBT del Camp de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital Sant Pau i Santa Tecla, ASSIR-ICS Tarragona-Valls, CAS Drogodependències Tarragona, Col·legi d’Infermeria de Tarragona, Col·legi Oficial de Psicologia de Tarragona, Oficina Jove del Tarragonès, Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, Agència de la Salut Pública de Catalunya, Programa Salut i Escola, Departament de Joventut, Salut i Polítiques d’Igualtat de l'Ajuntament de Tarragona, Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social, Gestió i Prestació de Serveis de la Salut i Assexora’Tgn.

   Avui, a les 12 h, a la seu del COFT a Tarragona, s’ha presentat, en roda de premsa, les dades epidemiològiques d’aquest any i la programació d’actes a la ciutat en relació al VIH/Sida. A la roda de premsa hi han participat el Sr. Joaquim Nolla, president del COFT; el Sr. Ramon Descarrega, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona; el Sr. Francesc Roca, Conseller d'Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic i Projecte del Banc d'Espanya; el Sr. Conrad Casas, subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre; el Dr. Antonio Delegido, especialista en Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla; i el Sr. Lluís Romero, coordinador del Grup de Treball Salut Sexual i VIH/Sida Tarragona. En acabar, s’ha fet la lectura del Manifest per al Dia Mundial de la Sida sota el lema “L'esforç conjunt cap a una resposta positiva”.

   VIH

   Aquest 2017, en el marc de la Salut Sexual i VIH/Sida a la ciutat de Tarragona s’han realitzat 2.369 proves ràpides, de les quals 5 han estat reactives.

   VIH

   Prova ràpida del VIH a les farmàcies: dades epidemiològiques

   Un total de 20 farmàcies de la província de Tarragona realitzen aquest servei. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que es van afegir a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

   L'any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, ha anat creixent la xarxa de farmàcies que s'han unit a aquesta iniciativa. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

   L’any 2017, s’han realitzat un total de 329 proves a les oficines de farmacia acreditades de la província de Tarragona de les quals 3 han estat reactives.

   Pel que fa al perfil dels individus que es van fer la prova a les farmàcies aquest 2017:

   - Un 25% són dones i un 75%, homes.

   - El 44% dels individus tenen edats compreses entre els 31 i 45 anys, seguits pels de 16 a 30 anys que representen el 42%.

   - El 49% s’han fet la prova a les oficines de farmàcia participants de Tarragona, el 31% a les de Reus, el 7%, a parts iguals, a les de Tortosa i el Vendrell, i un 3% a les de Valls i Amposta, respectivament.

   Si fem balanç d’aquests 6 anys, des del maig del 2012 i fins a octubre del 2018, s’han realitzat un total de 1.592 proves a les farmàcies acreditades de la província de Tarragona, 23 de les quals han resultat reactives. Concretament:

   VIH

   Pel que fa a la població on s’han realitzat les proves:

   - Tarragona: 826 proves

   - Reus: 592

   - El Vendrell: 64

   - Tortosa: 58

   - Amposta: 32

   - Valls: 20

   Entre els objectius d’aquesta iniciativa, “s’estableix incidir en la prevenció de la infecció per VIH, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les que compten les oficines de farmàcia, facilitant l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, evitant així el retard del diagnòstic i també actuant com un punt de suport i d’informació per evitar totes aquestes malalties de transmissió”, exposa Joaquim Nolla, president del COFT.

   Més informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: www.coft.cat

   Activitats per al Dia Mundial de la Sida

   El Grup de Treball de Salut Sexual i Sida de Tarragona ha organitzat, un any més, un seguit d’actes per la commemoració del Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida:

   • 30/11: jornada formativa i dinàmica per als i les alumnes de 4t ESO de l’IES Torreforta i del Col·legi La Salle Torreforta sobre VIH/Sida i Salut Sexual amb el lema “L'esforç conjunt cap a una resposta positiva”. De 9 h a 13.30 h.

   • 30/12: Il·luminació vermella amb motiu del Dia mundial de la SIDA d’alguns edificis emblemàtics de la ciutat (façana de l’Ajuntament de Tarragona i la Torre dels Vents). A la nit.

   • Del 27/11 al 04/12: exposició de cartelleria sobre VIH Sida a l’Oficina Jove del Tarragonès (Plaça Imperial Tàrraco, 1 – Antiga Facultat de Lletres).

   • Del 01/12 al 08/11: estands informatius amb material sobre el VIH/SIDA. Estan ubicats a CAP’s, Oficina Jove del Tarragonès, Hospitals Joan XXIII i Sta. Tecla, CAS Drogodependències, Centres de secundària amb programa Salut i Escola i altres.

   D’altra banda, les 20 farmàcies de la província de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/SIDA, ofereixen material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test.

   “Els farmacèutics, com a agents de salut propers a la població, som un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i participem activament en la prevenció d’aquesta malaltia. És per això, que un any més, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) ens hem volgut sumar a les diverses activitats que ha preparat el Grup de treball de Salut Sexual i VIH/Sida de Tarragona, del qual en formem part, per commemorar el Dia Mundial contra la Sida”, conclou Nolla.

   COFT

   El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

   Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

   Per a més informació:

   Gabinet de Comunicació COFT

   Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

   Cristina Joanpere

    

       Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
   Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí