Setmana Europea de les proves VIH-HEPATITIS i Dia Mundial de la SIDA 2018

[20-11-2018]

NOTA DE PREMSA

LES FARMÀCIES DE TARRAGONA AMB LA SETMANA EUROPEA DE LA PROVA DEL VIH-HEPATITIS

 • Les 20 oficines de farmàcia de la província de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, oferiran material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test
 • Els farmacèutics, com a agents de salut propers a la població, són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la Sida i la seva prevenció.
 • Des de l’any 2012, s’han realitzat un total de 1.592 proves a la província, 23 de les quals han resultat reactives
 • Tarragona, 20 de novembre del 2018

  Del 23 al 30 de novembre, en motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH-Hepatitis i del Dia Mundial de la Sida el proper 1 desembre, les 20 farmàcies de la província de Tarragona acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/SIDA, oferiran material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se aquest test.

  VIH

  Aquest material inclou des d’una completa revista amb tota la informació sobre la Sida, fins a un fulletó explicatiu sobre la prova rápida del VIH amb el directori de centres i farmàcies que l’ofereixen, així com un tríptic sobre l’embaràs i la Sida, entre d’altres. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’incidir en la prevenció de la infecció per VIH i la seva detecció precoç, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les que compten les oficines de farmàcia.

  La prova ràpida del VIH a les farmàcies de Tarragona

  Des de l’estiu del 2015, un total de 20 farmàcies de la província de Tarragona realitzen aquest servei. Concretament, 16 al Camp de Tarragona: 2 farmàcies de Valls i 2 a El Vendrell que es van afegir a les 12 farmàcies de Tarragona i Reus que des del 2012 ja fan aquesta prova; i 4 que es van incorporar a les Terres de l’Ebre: 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta iniciativa neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

  1

  L'any 2012 es va iniciar una prova pilot en diverses farmàcies de Tarragona i Reus. Gràcies als bons resultats que ha tingut la seva implantació i al compromís que segueixen mostrant els farmacèutics com a agents de salut propers a la població -són un col·lectiu molt sensibilitzat amb la SIDA i volen participar activament en la prevenció d’aquesta malaltia-, ha anat creixent la xarxa de farmàcies que s'han unit a aquesta iniciativa. Així, una gran part de les localitats més poblades de la província ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

  Des del maig del 2012 i fins a octubre del 2018, s’han realitzat un total de 1.592 proves a la província de Tarragona, 23 de les quals han resultat reactives. Concretament:

  - Tarragona: 826 proves

  - Reus: 592

  - El Vendrell: 64

  - Tortosa: 58

  - Amposta: 32

  - Valls: 20

  A Catalunya des de l’any 1981 s’han diagnosticat més de 15.000 casos de SIDA i s’estima que al voltant de 30.000 persones estan infectades pel VIH, tot i que moltes d’aquestes no ho saben. Saber el més aviat possible si s'està infectat permet beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

  Es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial, a través de les oficines de farmàcia (OF) que ja col·laboren en altres programes de reducció de danys a poblacions que presenten conductes de risc, i que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària, a més d’evitar el retard del diagnòstic.

  Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció i mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot iniciar el tractament ràpidament i millorar el pronòstic de la progressió de la infecció.

  En aquesta adreça web (http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12004) podrà conèixer el llistat de farmàcies que ofereixen aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10€, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

  Què és la prova i com es fa?

  La prova del VIH/SIDA realitzada a les farmàcies dins del Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació la qual mitjançant una anàlisi de sang senzilla detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme. La prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la, i sobre les posibles repercussions de la infecció i de suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen als 20 minuts de fer-se la prova.

  2

  Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

  Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant relacions sexuals o sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/SIDA les persones que es trobin en alguna de les següents situacions:

  - Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.

  - Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.

  - Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.

  - Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.

  - Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.

  Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició pots anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podría evitar la infecció.

  Trobaran tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la página web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=11994

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

   

  DETECCIÓ RISC VIH

   

  VÍDEO

  Prova rápida VIH/SIDA. Fes-te la prova.  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí