El COFT sensibilitzarà la població sobre el consum d'alcohol

[13-11-2018]
 • El dijous 15 de novembre, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona realitzarà dues xerrades informatives adreçades a les famílies per fer una prevenció primària en el consum d’alcohol en menors
 • Aquesta és una de les moltes accions que està duent a terme el Grup de Treball (GdT) del COFT “Prevenció en drogues des de la Farmacia Comunitària” per combatre l’abús d’aquestes substàncies
 • Gairebé dos de cada tres adolescents tarragonins (63,9%) ja ha provat l’alcohol tres vegades o més a la vida mentre que els que no l’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%)
 • Tarragona, 8 de novembre de 2018

  El dijous 15 de novembre, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol i la IX Setmana del Cribratge d'alcohol -del 12 al 18 de novembre-, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), mitjançant el seu Grup de Treball (GdT) “Prevenció de drogues des de la farmàcia comunitària”, organitza dues xerrades de sensibilització vers el consum d’alcohol adreçades a tota la població.

  Durant les conferències, que tindran lloc a la Sala d’actes del COFT (Carrer Enric d’Ossó, 1) en dos torns -a les 11 h i a les 19 h-, “es pretén donar les eines i recursos necessaris a les famílies per fer una prevenció primària en el consum d’alcohol en menors per tal d’augmentar la percepció de risc vers aquesta droga, endarrerir l’edat d’inici de consum, promoure el compliment de la normativa, reduir la problemàtica associada als efectes de l’alcohol (accidents, violència, abusos, etc.) i disminuir la probabilitat d’abús i dependència i els problemes de salut associats”, explica Cristina Guzman, farmacèutica i membre del GdT “Prevenció de drogues des de la farmàcia comunitària”.

  1

  Alguns dels continguts que es tractaran seran: l’alcohol com a droga, dades i tendències, normativa… D’altra banda, es lliurarà al públic assistent un tríptic explicatiu sobre l’alcohol -que el COFT ha editat i que també es distribueix a totes les farmàcies de la província de Tarragona-, per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població. Aquesta peça informativa està enfocada principalment a mares i pares de fills menors d’edat, amb un apartat específic de consells a les famílies sobre com prevenir el consum d’alcohol en aquest col·lectiu. Però, també conté información general sobre com calcular si el consum d’una persona es considera de risc, i un apartat que adverteix sobre alcohol i combinats, en concret alcohol i begudes energètiques i alcohol i medicaments, ja que aquestes combinacions són cada vegada més freqüents i augmenten els propis riscs de l’alcohol. Per últim, s’ofereixen App's d'utilitat.

  2

  Igualment, els participants també rebran diferents materials del Programa Beveu Menys del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que inclou des d’un pòster i díptic amb el lema d’enguany de la IX Setmana del Cribratge d'alcohol : "L'alcohol és responsabilitat de tothom" i el tríptic "Veus el que beus".

  Aquesta iniciativa s’emmarca dins del conjunt d’activitats que duu a terme el GdT del COFT, Prevenció en drogues des de la Farmàcia Comunitària, que està format per farmacèutics comunitaris i compta amb les col·laboracions externes de professionals dels equips de prevenció de l’Ajuntament de Tarragona i Reus, de Medicina forense Jutjats de Tarragona i de la Clínica Terres de l’Ebre, i “neix amb la voluntat d’estudiar l ’estat de situació de les drogues que poden esdevenir un problema actualment, quines són les tendències, les drogues top ten i els perfils de consum”, conclou Guzman.

  El consum d’alcohol entre els adolescents tarragonins

  Segons una enquesta realitzada entre els adolescents tarragonins, dins del projecte Planet Youth que es va fer l’any 2015 des del Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, existeix un consum desigual en funció de la tipologia de les drogues que es contempli. D’entrada, preguntats sobre el consum al llarg de la vida, s’evidencia la preponderància de l’alcohol com a droga més consumida entre els adolescents tarragonins: gairebé dos de cada tres (63,9%) ja l’han provat tres vegades o més a la vida als seus 15-16 anys, mentre que els que no l’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%).

  Matisant aquests resultats, el percentatge d’adolescents que declara haver-se emborratxat o que ha practicat consum de begudes alcohòliques de manera intensiva (consum de cop o abusiu) és menor, malgrat que segueix situant-se en l’escala superior del conjunt de drogues analitzades: un 47,8% dels adolescents declara haver-se emborratxat alguna vegada a la vida (un 28,3% ho ha fet almenys tres vegades), i un 29,6% ha practicat el consum abusiu (15,7% almenys tres vegades a la vida).

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutinen un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Lluïsa Descarrega. lluisa@garamond.biz - Tel. 663 43 61 78 / 977 24 21 28

  Cristina Joanpere

   

     Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí