Consell de Salut: Onada de Calor

Consell Salut Allèrgia

Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor: temperatura molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis emergències (112).


Davant d’una onada de calor, s’ha de tenir especial cura amb:


1. nadons

2. persones majors de 75 anys

3. persones grans o malalts que viuen sols i/o amb escassa ajuda social i familiar.

4. persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), malalties renals, malaltia de Parkinson, malaltia d’Alzheimer, obesitat o altres de cròniques

5. persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura

6. persones que realitzen un activitat física important.

7. persones que prenen una medicació especial (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops o diürètics).


Què heu de fer en cas d’onada de calor? Protegiu-vos del sol i de la calor:


1. A casa, controleu la temperatura:
• tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant el dia;
• obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit;
• estigueu-vos a les estances més fresques;
• utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres). Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera), i
• refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua.

2. Al carrer, eviteu el sol directe:
• porteu una gorra o un barret;
• utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada;
• procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats;
• porteu aigua i beveu-ne sovint;
• mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba, i
• vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i mai no hi deixeu els infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

3. Limiteu l’activitat física durant les hores de més calor: eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor, i reduïu les activitats intenses.

4. Beveu força i vigileu l’alimentació: beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set; no preneu begudes alcohòliques, i eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

5. Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola: mireu de visitar-los un cop el dia; ajudeu-los a seguir aquests consells, i si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

On us podeu informar?


• Informeu-vos sobre els horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.

• Recordeu el número de:
Sanitat Respon (902 111 444), que us pot atendre diàriament, durant les vint-i-quatre hores. Per mitjà d’aquest telèfon, us indicaran els centres sanitaris oberts i us donaran consells de salut.

• Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com evitar els problemes causats per la calor.

• Seguiu les prediccions meteorològiques perquè us anticiparan els dies més calorosos.

• Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Consells de Salut - Onada de Calor 434.81 KB
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí